Filmer & filmkällor

På denna sida presenterar vi tips på filmer som har koppling till hållbar utveckling. De flesta filmer kan sökas på exempelvis www.cdon.se. I övrigt finns anvisningar till var man hittar filmen eller information om densamma. Filmerna presenteras i bokstavsordning.

Vi tipsar också om några andra källor där man kan hitta filmer eller filmsnuttar.

Om du har tips på filmer som du tycker passar in här så kontakta oss gärna.


Filmer

Aftermath - Population Zero
Vad skulle hända om varenda människa på jorden plötsligt försvann? En värld utan människor där bilarna fortsätter dominera stadens gator utan förare.
Kategori: Dokumentär
Åldersgräns: Okänd
An inconvenient truth
En dokumentärfilm från 2006 av och med Al Gore. Filmen handlar om den globala uppvärmningen och dess effekter. Filmen är gjord som en föreläsning, där Gore vill övertyga i första hand den skeptiska amerikanska allmänheten om att det inte längre råder någon tvekan om att människan påverkat klimatet.
Kategori: Dokumentär
Åldersgräns: Okänd
Bully
Varje år blir 13 miljoner unga mobbade i USA. Denna upprörande dokumentär tar oss med in i vardagen hos fem barn och deras familjer under ett skolår. Deras vittnesmål tillsammans med inspelningar från klassrum, skolbussar och matsalar, ger en viktig inblick i de dagliga trakasserier många upplever - speciellt i skolsammanhang. Några barn drivs till självmord av mobbningen, medan andra hotar sina plågoandar med vapen.
Kategori: Dokumentär
Åldersgräns: 15 år
Earth from above (endast engelska)
Documentary providing a photographic portrait of Planet Earth. French photographer Yann Arthus-Bertrand has managed to capture the awe, natural wonder and raw spectacle of the world that we inhabit. Since his photographic exhibition first opened in Paris in 2000, 'Earth from the Air' has toured more than 30 countries and been seen by over 50 million people.
Kategori: Dokumentär
Åldersgräns: Okänd
Exit
Varje år exploateras minst 500 000 kvinnor och barn i Europa, de flesta sexuellt. En stor del av de kvinnor och barn som utsätts kommer från de fattigaste delarna av östra Europa, där möjligheterna att påverka sitt eget liv och utsikterna till en dräglig framtid är små. Dokumentär om trafficking som producerats av MTV men som distribueras av SIDA. Till filmen finns ett lärarmaterial.
Kategori: Dokumentär
Åldersgräns: Målgruppen är gymnasiet
Webblänk: www.sida.se
Food Inc
Vad vet vi egentligen om maten vi köper i snabbköpet och på stormarknaden och serverar våra familjer?
I FOOD, INC. kartläggs de krafter som styr livsmedelsindustrin, en industri som ofta sätter förtjänsten framför såväl konsumenternas hälsa, böndernas uppehälle, de anställdas säkerhet som vår miljö. Dokumentären avslöjar överraskande - och bitvis chockerande - sanningar om maten vi äter och hur den produceras.
Kategori: Dokumentär
Åldersgräns: Barntillåten
Gasland
Dokumentären tar sin början då Josh Fox blir erbjuden 100.000 dollar för att ett gasföretag ska få borra på hans mark. När han börjar undersöka saken lite närmare, visar det sig att detta är en del av ett stort gasutvinningsprojekt, som har fått oanade och oönskade effekter över hela landet. Josh ger sig av på en resa i gasföretagets spår...
Kategori: Dokumentär
Åldersgräns: 15 år
Glödlampskonspirationen
I dokumentären, som döpts efter konspirationen med samma namn, beskrivs hur bland annat glödlampstillverkare medvetet förkortat livslängden på lampor i syfte att få fler lampor sålda. Överenskommelsen, kallad Phoebuskartellen, slöts mellan de stora lamptillverkarna på 1920-talet och innebar att ingen glödlampa skulle hålla mer än 1 000 timmar.
Kategori: Dokumentär
Åldersgräns: Okänd
Webblänk: www.youtube.com
H2Oil (endast engelska)
Feature-length documentary about Canada's oil sands. Located under the pristine boreal forests of Alberta (Canada's richest province), the sands are the source of the majority of America's imported oil. But the extraction process uses up to four barrels of fresh water to produce every barrel of crude oil, causing a conflict between the ever-increasing demand for oil and the need to protect and preserve fresh water resources.
Kategori: Dokumentär
Åldersgräns: Okänd
Home
Filmen HOME har setts av över 400 miljoner människor i världen och är en fantastiskt vacker film, helt filmad från ovan. HOME tar upp hållbarhetsfrågan ur många olika perspektiv och sveper över ett femtiotal platser på jorden, från Sibirien till Las Vegas. Den handlar om hur vi människor rubbat balansen på jorden under vår korta tid här, men den ger också hopp och visar tydligt på att det finns fantastiska lösningar som väntar på att användas.
Kategori: Dokumentär
Åldersgräns: Barntillåten

How Earth Made Us
Naturkrafterna har avgjort mäktiga civilisationers uppgång och fall. Den traditionella tolkningen av historien har fokuserat till stor del på mänskliga faktorer, men planeten har också format historien sedan tidernas begynnelse.
Denna serie visar för första gången på hur geologi, geografi och klimat har haft en mer kraftfull inverkan på människan än vad som tidigare framkommit.
Kategori: Dokumentär
Åldersgräns: Barntillåten

Inside Job
En dokumentär som pedagogiskt och kronologiskt redogör filmen för mekanismerna som ledde fram till finanskraschen hösten 2008 och för krisens efterspel.
Kategori: Dokumentär
Åldersgräns: Okänd
Ocean Wonderland
Ocean Wonderland 3D tar dig på en fantastisk visuell och dykning under vågorna i det pulserande hjärtat av haven: korallreven. Din vänliga värd Aris sköldpaddan visar denna magiska och vackra, men hotade och bräckliga värld, från Australiens Great Barrier Reef till Bahamas. Upptäck den stora biologiska mångfalden frodas och den avgörande roll som spelas av korallrev inom det marina ekosystemet genom att erbjuda en livsmiljö och mat för en mängd olika fiskarter, och upprätthålla välbefinnande vår planet.
Kategori: Dokumentär
Åldersgräns: Barntillåten
Planet Ocean
Filmen vill försöka förklara några av vår planets största naturmysterier och påminna om hur viktigt det är att vi lär oss att leva i harmoni med världshaven. Planet Ocean visar på bandet mellan naturen och människan och på vår plikt att skydda och respektera vår planet.
Kategori: Dokumentär
Åldersgräns: Barntillåten
Polar Bears
Isbjörnen är Arktis största rovdjur på ismen vad händer med den när det inte finns någon is? Med hisnande filmkonst i över 12 månader i kanadensiska Arktis fångar filmen isbjörnarnas beteenden och liv.
Kategori: Dokumentär
Åldersgräns: Barntillåten
The Cove
Oscarvinnande The Cove - delfinbukten chockade en hel värld. Den världsberömde delfintränaren Ric O'Barry och hans ocean-team riskerade livet för att avslöja en brutal och dittills dold delfinslakt och det mäktiga maskineriet bakom kulisserna.
Resultatet är en omskakande och hjärtslitande eko-thriller som inte lämnar någon oberörd. Ingen annan dokumentär har varit mer framgångsrik, omtalad, unisont kritikerhyllad och fått ett sådant globalt genomslag sedan An Inconvenient Truth.
Kategori: Dokumentär
Åldersgräns: 15 år
Transit (endast engelska)
Transit handlar om hur unga människor runtom i världen drabbas av hiv/aids. Huvudsyftet med filmen är stimulera diskussion och öka kunskapen hos ungdomar om hur man kan skydda sig mot hiv/aids. Filmen vill också utmana fördomar om sjukdomen. Dokumentär om HIV/Aids som producerats av MTV men som distribueras av SIDA.
Kategori: Dokumentär
Åldersgräns: Målgruppen är gymnasiet
Webblänk: www.sida.se
Waste Land
Prisbelönt dokumentär som följer internationellt framgångsrika brasilianska konstnären Vik Muniz när han lämnar sin studio i New York bakom sig och reser till Jardim Gramacho, världens största deponi, i utkanten av Rio de Janeiro. Där möter han de "catadores" (plockare) som lever genom att samla och sälja återvinningsbara material såsom flaskor, plast och metall från deponin. I ett försök att samla in pengar för webbplatsens arbetarnas sammanslutning, väljer Muniz en grupp av sex catadores att posera som motiv för en ny serie av konstverk och sätter dem till försäljning i en av Rios mest exklusiva gallerier.
Kategori: Dokumentär
Åldersgräns: Okänd
Who Killed The Electric Car?
Filmen är en dokumentär som undersöker varför elbilar som togs fram i börja av 1990-talet bara försvann trots att de var så lovande för framtiden. Filmen utforskar vilka roller biltillverkare, oljeindustrin, den amerikanska regeringen, den kaliforniska regeringen spelade i denna process.
Kategori: Dokumentär
Åldersgräns: Okänd
Webblänk: www.whokilledtheelectriccar.com

Upp


Filmkällor

Här tipsar vi om webbsidor där man kan hitta många olika filmer, föreläsningar och debatter som har koppling till hållbar utveckling.

På Sveriges Televisions playsida finns många dokumentärer och andra program som har koppling till hållbar utveckling.

http://svtplay.se

På Ted Talks finns massor av intressanta föreläsningar. Klicka dig in på "tags" och välj de sökord som är intressanta för dig.

www.ted.com/talks

På Utbildningsradions playsida finns många dokumentärer, föreläsningar och debatter som har koppling till hållbar utveckling. Man kan söka på sökord så som "klimatförändringar", "miljöpåverkan" och "sociala förhållanden".

http://urplay.se

På YouTube finns massor av klipp. Använd sökord som "sustainability", "climate change", "poverty" etc.

www.youtube.com

Upp